Karelia FI / Tuotteet / Tietoa lattioista / Värivaihtelut

Värivaihtelut

Parkettilattiassa värimuutoksen voi havaita siten, että alueet, jotka eivät ole suoralle auringonvalolle alttiina, esim. huonekalujen ja mattojen alustat, eroavat jonkun ajan kuluessa väritykseltään alueista, joihin päivänvalo pääsee suoraan vaikuttamaan. Jos huonekalujen tai mattojen paikkaa vaihdetaan tasaantuvat parketin värisävyerot ajan myötä.

Karelia-parketin pinnassa käytetyt lakat suojaavat parketin pintaa UV-valon vaikutukselta jonkin verran, mutta eivät kokonaan estä parketin pinnassa tapahtuvia värimuutoksia.

Jokaisella puulajilla on sille ominainen erikoisvärinsä, joka johtuu puun sisältämistä hartseista. Päivänvalon sisältämä ultraviolettisäteily vaikuttaa parketin värivaihteluun, jotkut lajit tummuvat ajan myötä kun taas toiset vaalenevat. Suurimmat värimuutokset tapahtuvat yleensä ensimmäisen vuoden aikana asennuksen jälkeen.

Kuvissa olevat muutokset esittävät keskimääräistä värinmuutosta 1-2 ensimmäisen vuoden aikana. Muutos voi myös olla kuvista poikkeavaa, riippuen luonnonvalon määrästä ja puun luontaisista ominaisuuksista.

 

UvAsh UvBeech UvMerbau UvBirch UvOak UvWalnut
Saarni
Sävy
syvenee
Pyökki
Sävy
syvenee
Merbau
Tummenee
Koivu
Sävy
syvenee
Tammi
Sävy
syvenee
Pähkinä
Vaalenee


Otathan huomioon, että kuvien värisävyt saattavat näyttää erilaisilta eri päätteiltä katsottuna. Värisävyihin vaikuttavat mm. näytön väri- ja kontrastiasetukset.